Tuesday, February 11, 2014

Borneo 2014

pemantauan program pnm i-play membawa kami ke borneo sekali lagi. kali ini lebih singkat kerana sesi pemantauan ini hanya mengambil masa dalam 2-3 jam bagi setiap perpustakaan desa terlibat. 

5 hari 4 malam ~ kl - labuan - kk - keningau - kk - sibu - kapit - sibu - kuching - kl. nampak padat, tp alhamdulillah masih ada masa kerja, masa buat modul, masa utk bersantai di tepi pantai, masa utk shopping, masa utk main game dan masa untuk tidur. ya, x lupa tu. ��

antara pengalaman manis :-
1) pacik teksi belanja rm10
2) teruja tgk coklat labuan yg main campak2 je
3) dapat tshirt hrc kk
4) dapat amik gambar2 indah, nanti tgk
5) minta maaf paling ikhlas "maafkan aku wan"

antara pengalaman x manis :-
1) ada ke pramugari tu x bagi kami air kotak milo sama kacang masin mereka. huh mengecewakan
2) kapal terbang langgar awan kuat sgt smp rasa hilang sikit

a ha. nak share gambar dah ni. tada...




ok. nnt sambung lagi... wee

Tuesday, August 27, 2013

KK - Keningau - KK

masa di labuan, baru kami tahu bahawa boleh ke keningau guna speed boat, lepas tu ada bas untuk ke keningau. kosnye mungkin lebih murah berbanding penerbangan dari labuan ke kk. tp apa-apa pun sudah beli tiket kan, maybe next time boleh cuba perkhidmatan seperti itu.  ok, teruskan penceritaan ke kk. dr labuan ke kk, alahai x sampai 30 minit pun. sekejap je bah sudah sampai. 

turun flight, kami pergi cari shina. hallo shina, berjumpa kita di sabah bah. hee. shina bawa kami makan di tanjung aru, enak jua tu bah. fresh. around 3, kami pun bergerak ke taxi stand. katanya tambang taxi rm30, tp bila sampai kk ni, baru la tahu tambang nye rm30 seorang, naik taxi mpv ramai2. kalau unser tu, max 7 orang. tp kami hari tu naik 6 orang saja.  maklumlah, beg kami kan meriah. siap naik atas kereta. 

perjalanan taxi dr kk ke keningau mengambil masa dalam sejam 30 minit. kira laju jua tu. dengan taxi kami berhenti2 sebab aircond x jalan + berhenti shi shi 10 minit. haa tp perjalanan nye agak dahsyat. turun naik bukit. bak kata incik man (driver taxi) tu, bukit yg tinggi tu la yang kite nak daki. dah sampai, turun bukit pula. wah. perjalanan berkabus dan agak berbahaya. lokasi kemalangan. berhati-hati la ye. tambah pula kalau hujan. kenderaan berat dan kenderaan yg potong memotong. 

sekitar 5.30, kami sampai keningau. pekan yg agak besar jua. ada beberapa hotel, tp x sangka hotel kami tu kecik je, kat tingkat satu pula tu. macam mana nak angkat beg besar ni? huhuhu. nasib baik lah si awang tu datang. ada la orang tolong kami angkat beg besar lagi berat tu. berehat-rehat di bilik, dalam pukul 8 makan malam. makanan mereka sama je. cuma mungkin bukan selera agaknye. jadi makan je la jajan2 yang ada tu. 

esok pagi. bangun dan bersiap nak masuk kg meninipir. di sini, kami xde kereta sewa. cuma sewa taxi saja. a'ha hari 1, incik taxi lambat sikit. jadi kami sampai di pd pun lambat sikit. pd ni boleh dikatakan seperti pd di perkampungan orang asli. bangunan agak usang. tp suasana damai, pagi di sini sejuk. tengah hari agak panas dan petangnya berangin sepoi sepoi bahasa. yg indahnya. makanan disediakan. terima kasih warga pd sekalian. 

selesai sesi latihan pada hari pertama, kami pulang ke hotel dan merehatkan diri. setiap petang di bandar keningau ada pasar malam. penjual adalah peniaga jawa. bila ke sini baru faham dan nampak sendiri. mereka ni pula jual benda sama. nasi/mee/kue teow goreng yang siap dimasak. murtabak. haa yg istimewa, ada grg pisang. wah. semua pun jual grg pisang. hee ada juge chicken wings. kedai burger. em menarik juge la. 

esoknya, kami breakfast dulu sebelum bergerak ke pd. makan roti canai. semalam makan nasi grg. style org di sini, makan nasi dengan sup. kami makan tgh hari di pd pun, ada sup. layan jua la sup mereka ni. tiba di pd, meneruskan aktiviti seperti biasa. sehinggalah pukul 4.30 petang. sungguh istimewa, kami dapat hadiah. hee terima kasih semua peserta di pd meninipir. balasannye, kami bagi anda sijil pula. tahniah...

kesimpulan yg boleh dibuat di sini, keningau tempat yang sejuk juge. mungkin lokasi nye yg di atas bukit. tp pesanan incik taxi kami sepanjang kami berada di sini ialah hati2 bila malam, jangan mudah percaya dengan orang. baik incik. pesanan anda kami semat dalam hati. orang di sini jua mudah mesra dan x sombong. bercakap saja mereka. sangat senang rasanya berkomunikasi dengan mereka di sini. 

selesai semua kerja, kami balik ke kk. memandangkan ketidakselesaan di hotel dan masa penerbangan awal pagi. jadi kami pulang ke kk sehari lebih awal dari jadual asal. perjalanan keluar dari keningau ke kk memakan masa lebih lama. kata incik taxi, dia ikut jalan lain yg lebih landai. lagipun cuaca petang ni hujan. bertambah lambat lah perjalanan kami. ada pula segerombolan lembu yang melintas. perlu berhati-hati di sini.

kebetulan pula ada jalan sedang dibaiki. lori treller tersangkut sikit. cemas seketika. perjalanan terhenti selama 10 minit. alhamdulillah situasi cemas hanya seketika dan perjalanan kami diteruskan. kami tiba di kk pada pukul 8.15 macam tu. check in di hotel sixty3, cadangan mel. memang terbaik la hotel ni. sungguh selesa. toilet luas. bilik besar. tv ada nama saya. wifi je hampeh. tp nasib baik ada LTE. xde masalah internet. syok je melayari internet dgn lajunye. hee. malam di kk indah seketika. esok masuk kampung pula. jumpe balik nanti. selamat malam. 


pemandanga indah di kg meninipir, keningau. bye...

Sunday, August 25, 2013

KL - Labuan - KK

first time ke labuan. tentunya sangat teruja, tp ada masalah sikit pula bila flight delayed. sepatutnya naik belon pukul 11.50 tapi pukul 1 baru naik. penerbangan kl - labuan menaiki boeing 737 mengambil masa selama 2 jam 30 minit. kami dijamu nasi beryani, em x selera makan sgt. layan air je. 

sampai di labuan. wah. comel je airport, tp jgn x percaya ia international airport. keluar airport terus jumpe orang pd kg sg labu. incik muzaide, marni & din. hallo... dapat jumpe sekali owner kereta sewa kami, reen. destinasi pertama - homestay   tp x boleh chk in lagi, sebab owner homestay ni dj labuan fm. incik tgh on air, jadi kami terus ke pd kg sg labu dulu. kawasan pd di tepi pantai. wah... agak panas ye di sini, tp ada wifi. seronok sikit la kan. hehehe. 

selesai perbincangan serba ringkas. kami kembali ke homestay dah chk in. rumah incik dj besar jua, bilik kami di bahagian depan sebelah kanan rumah beliau (pandangan dari jalan utama). bilik agak besar, boleh memuatkan 7-8 orang, ada air cond, ada air sejuk dan panas. cuma tiada water heater. kalau mandi, sgt sejuk. brrr...

selesai cerita pasal homestay, kita cerita pasal makan. makanan pertama kami cuba di sini ialah ketam butter milk. bunyi pelik, apa kata kita cuba. lokasi makan kami adalah di anjung ketam, tanjung aru. minimum order di sini ialah 300 gm. jadi kami makan ketam & udang masak steam. sebab kat sini style dia ada 4 kedai ala2 medan selera gitu kan. tp kite order makanan di kedai kite makan saja. ok la jua makanan, cuma servis lambat sikit. mungkin kita dtg awal sgt kut - around 5 lebih. 

habis makan, rehat dan prepare utk training esok. training kami ternyata perkara biasa sahaja. maklumlah dah pakar. hee. 7 orang peserta, macam2 karenah. gelak saja. hahaha. mkn tgh hari pertama. kfc saje. em, ke bandar labuan. macam di zaman 80-an. sempoi saja. jalan2 sekejap di pantai sambil membaca sedikit sejarah labuan. menarik. selesai training, kami ke bandar sekali lagi. o'o kedai byk yg dah tutup. masa tu baru pukul 6.30 macam tu. hari sudah malam. kami pun makan dah rehat. 

esoknya. kami ada masa utk shopping sekejap. kami ke bandar. lokasi : bazar labuan. shopping sikit beberapa barang menarik yg ada antaranya tshirt labuan, fridge magnet, key chain. lain2 benda biasa juge seperti di tempat2 lain. seronok shopping, tahu2 kereta sewa kami disaman. alahai, pacik polis, kamu memang mengecewakan. xpe, redho saja. seterusnya kami melepak jap di dataran labuan dan kemudian ke muzium chimney. ada peninggalan sejarah arang batu di sini. laluan pulang kami menandakan kami sudah pusing bahagian hujung labuan. terbaik bukan. 

training hari kedua, kami memanfaatkan training dgn aktiviti. sampai la ke pukul 6 ptg. sempat juge bergambar beramai2. tak dilupakan survenir utk kami. wee. terima kasih warga pd kg sg labu. jumpe kamu lagi nanti. terima kasih atas perkongsian perkara menarik, makanan menarik serta mengembirakan kami sepanjang kami di labuan. 

petang ni, melepak sekejap di peace park. tempat ni nama damai. ada beberapa peninggalan sejarah juga di sini. cik cak sekejap di tempat penyerahan ni. ok. lapar makan di medan selera. makan kepak ayam & mee grg. layan... selesai makan2 balik n pergi bataras store. cari makanan sikit. hee

last night kat labuan. lepak tgk picture. gelak2 kan gambar. hee smp time, tidur. esok nak jalan jauh kan. bangun pagi, siapkan beberapa kerja n bersiap utk ke kk. cubaan utk bayar saman tidak berjaya. kami jalan2 di dataran walk sambil breakfast. kenyang, kami terus ke airport. airport labuan ni agak bosan jua. hanya ada mcd, old town n beberapa kedai makan, coklat n perfume. flight kali ni on time. terbaik. ok jom ke kk. smp di kk, kami update balik ye. 


indah. langit merah di labuan. 

Tuesday, August 6, 2013

rumah ehsan kuala kubu bharu

1 julai 2012, staf e2L ke rumah orang-orang tua di kuala kubu dengan menaiki bas bersama-sama dengan pack food kami. hehe teringat tlc, mesti naik bas pastu ada makanan. x pun, naik bot dengan makanan. hee. tp kali ni nak pergi rumah orang-orang tua, selalu sy hanya ke rumah kanak-kanak. tp specialnya hari ni, kita ke rumah orang tua pula.

perjalanan dengan menaiki bas biasalah sedikit slow. tambah pula perjalanan yg sedikit hodoh dan berbukit bukit pula tu. membuatkan perjalanan smp lambat. pukul 10 macam tu baru sampai. sesampai saja, kita turunkan barang2 yg dibawa seperti kerusi roda, kerusi mandi, pampers dll. kemudian terus menuju dewan. mendengar ucapan ringkas pengetua. satu statement yg menarik minat sy adalah kata pn warga tua kat sini semua macam bayi. diorang mula pakai pampers, dimandikan dan disuapkan. sama macam kita bayi2 dulu.

selesai mendengar ucapan beliau, kami pun menikmati hidangan minum pagi. rezeki berbaloi-baloi sebab rumah ehsan pun sediakan makanan untuk kami. terbaik. selesai makan2, kami pun ke wing yang telah diagihkan. kami dapat pacik2 yang separa sihat la. apa yang kami buat di sana? ada cubaan nak menyanyikan lagu dan menari bersama mereka. kemudian ia diteruskan dengan tugasan memotong kuku. sesungguhnya tiada apa yang memberatkan untuk kami menolong mereka. cuma ada sesetengah dari mereka kurang senang dengan kehadiran kami, justeru itu, kami tidak memanfaatkan masa yang lama di dalam bilik tersebut atas sebab menghormati perasaan mereka.

bagi kawan2 lain, ada yang buat mural, berborak, mendengar luahan hati pacik n macik di sana termasuklah menyuapkan makanan. kebetulan masa kami berada adalah masa makan tengah hari mereka. sayu juga melihat mereka. ada yang sihat, ada yang tidak berapa sihat dan ada juga yang hanya terlantar di atas katil. apa yang kami boleh lakukan hanyalah mengembirakan mereka sementara kami masih ada di sini.

sekitar pukul 12 tgh hari, kami menikmati hidangan makan tengah hari, membeli beberapa barang kenangan dan bergerak semula ke opis kami. perjalanan pulang tidak semeriah perjalanan pergi. mungkin kerana keletihan dan kebanyakannya tidur. hehehe. terima kasih kepada semua yang bersama-sama menjayakan program lawatan ini. semangat kesukarelaan yang kita cari!!!

Wednesday, June 27, 2012

saya Amar kawan Anis. Saya rasa saya comel.

saya keras hati dan degil, kuat semangat dan bermotivasi tinggi. pemikiran saya tajam macam pedang.saya suka berangan.sbb berangan lagi bagus dari sejarah.sekian bye.